Jachtluipaard


Het katachtige zoogdier de cheeta of het jachtluipaard leeft in Afrika en Iran. Vroeger kon je hem ook vinden in Azië, maar hier is hij uitgestorven. Hij heeft een lichtgele vacht die bedekt is met kleine, ronde, zwarte vlekken. Zijn onderzijde is geheel wit. Van de binnenste ooghoeken tot de mond loopt een zwarte streep, en ook de onderlippen zijn zwart. Aan de achterkant van de oren hebben ze een zwarte en witte markering. De staart is gevlekt, maar de cheeta heeft aan het eind van de staart en reeks zwarte ringen. De vorm en de hoeveelheid hiervan is voor ieder jachtluipaard uniek, net een soort vingerafdruk van een mens. Het jachtluipaard is ook vliegensvlug. Op de foto zie je hoe hij eruit ziet: krachtig en snel. En dat is hij ook; hij kan wel 100 k/m per uur halen.

Een mannetje paart met een vrouwtje (dat had je vast al verwacht). De zwangerschap duurt negentig dagen.

Er leven steeds minder jachtluipaarden in het wild. Dit komt niet doordat er op hem veel op hem gejaagd meer wordt (hij wordt namelijk beschermd), maar het vee graast de jachtgebieden van het dier kaal, zodat hij moeilijker kan jagen. Gevolg: geen eten meer, en geen eten meer betekent een wisse dood.  
 
 
 
 
 
 
 
 
Communicatie

Het jachtluipaard heeft zo zijn eigen manier van communiceren. Zo verdedigt hij zijn territorium (leefgebied) door de grenzen te markeren met urine. Wanneer hij je recht aankijkt, bereidt hij zich voor op toe te happen, om aan te vallen. 

Ook het vrouwtje gebruikt geurstoffen. Ze maakt hiermee indruk op het mannetje.
Advertisement
 
HTML
 
Laatste updates
 
Galblaas toegevoegd
Neptunus toegevoegd
Dikke Darm toegevoegd
Dunne Darm veranderd
Saturnus toegevoegd
Zoekmachine